Начало arrow Тялото arrow АЛГАМА, ЦИМЕНТ ИЛИ ЗЛАТО
 
Saturday, April 21 2018
НачалоКонтактиНовиниВръзки
Основно меню
Начало
Тялото
Душата
Вярата
Чувствата
Домът
Храненето
Работата
Почивката
Красотата
Новото
Любопитното
Полезното
Здравен разговорник
ЗонаЗдраве Магазин
Календар
Нещо различно
Други
Връзки
Контакти
Търсене
АЛГАМА, ЦИМЕНТ ИЛИ ЗЛАТО Печат Е-мейл
14 Jul 2008
ImageАко сте си докарали зъбите до пломба, непременно ще трябва да избирате с какво стоматологът да запълни дупчицата, която се е отворила в някои от зъбите ви. Независимо от това, че изборът ви ще бъде съобразен с финансовите ви възможности, все пак е хубаво да знаете какво могат да ви предложат зъболекарите в момента.
Амалгамата е може би най-остарялата по вид пломба у нас – направо си е “баба-пломба”, но пък е най-евтината в момента и издържа поне 10 години/ ако е направена, както трябва/. Тя се приготвя от 50% живак и прахообразна смес, която съдържа калий, мед и цинк.

Това вероятно вече ви посеща, че тази пломба съдържа тежки метали. С времето в процеса на сдъвкване на храната и чрез слюнката, те могат да се извлекат от пламбата и да попаднат в организма на човека. Първият сигнал, че се случва нещо такова в устата ви е необяснимото главоболие. После идва ред на невралгиите, усещането за замаяност и студените тръпки. Възможно е дори да се стигне до косопад и депресии. По тази причина пломбата от амалгама не се препоръчва за деца и беремнни жени. Пък и много от зъболекари дори вече изобщо не работят с амалгама. Ако все пак решите с нея да запълните своя кариес, имайте предвид, че за целта не трябва да имате направени по зъбите си други метални пломби или коронки - от злато или бял метал, защото в устата ви могат да възникнат вредни електромагнитни вълни.
Другата възможност е пломба от цимент. Става дума за неутрален пълнеж, подсилен със стъклени частици. Тя също не е скъпа, но има един много голям недостатък – малка трайност. Тя издържа най-много година-две и започва да се чупи. Затова зъбэлекарите я използват повече за млечните зъби на децата или за временни пломби при възрастните.
Може би най-търсена в момента е композитната пломба. Тя всъщност е синтетична сплав с пълнеж от стъкло и кварц. Нейното втвърдяване става под въздействието на светлинни лъчи от специален апарат и точно там трябва стоматологът много да внимава – пломбата може да се напука и за даде възможност да се образуват нови кариеси. Освен това изисква много голяма прецизност при поставянето – там пък не трябва да се допуска контакт със слюнката на пациента. Този вид пломби – композити, не са подходящи за зъби с големи дупки и за онези кътници, които са подложени на голямо натоварване при дъвчене. Иначе тази пломба си има и много добри страни – щади забите, естетична е и не се различава от останалата зъбна маса; веднага след поставянето й човек може да се храни. Нейната издръжливост е 4-5 години и е по-скъпа от първите две.
Ако вашият зъболекър ви пледложи пломба ОРМОЦЕР, имайте предвид, че това означава органично модифицирана керамика. Тя е подходяща за всички видове зъби, но също изисква голямо внимание при поставянето, защото лесно може да се нарани.
Има и златни пломби – те изискват специлна техника на поставяне, при която златото се наслагва пласт по пласт в празнината на зъба. Тези пломби са подходящи за запълване на малки дупчици и вече вече набират преднина пред композитите, защото издържат близо 20 години, много точно пасват на дупчицта в зъба и са изключително добри за кариеси при шийката на зъба. Сигурно вече се досещате, че струват доста скъпо.
Вече могат и да ви отлеят пломба по мярка - особено ако в зъба ви се е отворила истинска хралупа. Тези пломби се наричат инлей и са индивидуални отливки от керамика. Зъбът естествено първо се почиства от кариеса, после се взема отпечатък и от него се изработва гипсов модел на пломбата. По този модел зъботехник изработва точно пасваща на дупката отливка. За да се закрепи здраво към зъба, тази отливка се залепва . Пломбите инлей също са много издръжливи – до 20 години, естетични са и почти не се забелязват , но са и скъпи и освен тов аще ви са нужни повече посещения при стоматолога.


 
< Предишна   Следваща >
Реклама
drugs
V. Milcheva

Creative Commons License
Зона Здраве 2007 (cc); Разрешено е свободното използване на материалите под лиценза Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България